Dead poets society

De poëtische rebellen

Deze film speelt zich af op een heel elitaire kostschool. Er is een nieuwe leerkracht Engels op de school die zich afzet tegen het stijve karakter van de school. Hij besluit de lessen op zijn manier aan te pakken en inspireert zijn leerlingen om voor zichzelf te denken en op te komen en bovenal het meeste uit hun dag te halen. Carpe Diem is dan ook zijn lijfspreuk. Neil, één van de spilfiguren van de film, vond een oud jaarboek waar M. Keating, de nieuwe Engelse leerkracht, instond. Hij las daarin dat M. Keating één van de leden van de 'Dead Poets Society' was. Toen Neil en zijn vriendengroep dit aan M. Keating gingen navragen wat het precies inhield, zei hij dat het letterlijk een groepje leerlingen was die stiekem een poëzie-groepje hadden opgericht. Een poëzie groepje waar zelfontplooiing en de spreuk 'Carpe Diem' centraal stond. Neil besloot dit concept terug te introduceren in zijn vriendengroep. Zij werden de nieuwe Dead Poets Society en rebelleerden hierbij tegen het autoritaire karakter van hun school in. 

Eén der klassiekers

Deze film is voor mij een representatie van een klassieker die iedereen wel eens één keer moet hebben gezien. Ik weet zeker dat ik deze mening deel met nog verschillende andere mensen. Robin Williams, de acteur die M. Keating speelt, is in deze rol zoals bijna alle rollen die hij vertolkt ongeëvenaard. Ook Ethan Hawke speelt in deze film mee. Hij is in deze film nog zeer jong en vertolkt de rol van één van de studenten. Het is zelf één van mijn lievelingsfilms en daarom heb ik besloten deze film te kiezen voor de opdracht.

M. Keating als voorbeeldfunctie

Ik heb deze film natuurlijk niet enkel gekozen omdat het één van mijn lievelingsfilms is. Ik vind persoonlijk het personage van M. Keating heel interessant. Hij lapt een beetje de regels van de school aan zijn laars om op een andere manier de studenten de les aan te bieden. Ik zou zelf de persoonlijkheid willen hebben van M. Keating als leerkracht. Ik wil zelf eigenlijk zoals hem zijn als leerkracht, omdat de studenten naar hem opkijken, hem respecteren en zijn raad opvolgen. Hij lijkt mij een voorbeeld van een goede leerkracht. Maar hij is niet perfect. Ik vind het niet goed dat hij zijn werkwijze niet bespreekt met de andere leerkrachten. Ik vind het namelijk belangrijk dat je in team werkt als leerkracht. Zeker per vakgebied, maar het is ook belangrijk om in het algemeen samen te zitten met verschillende leerkrachten hoe zij de lessen aanpakken. Ik vind het bijvoorbeeld goed dat hij niet slaafs de boeken wilt volgen, maar andere zijn dan weer niet relevant en zijn naast de kwestie. Hij moet een soort gulden middenweg vinden tussen de relevantie van een opdracht die hij wilt doen en de samenhang met de leerstof. Het is dan weer wel heel goed dat hij de leerlingen een stem geeft in plaats van hen gewoon te laten luisteren naar zijn lessen. Als je de leerlingen betrekt bij de les met gerichte opdrachten zullen ze al veel gemotiveerder zijn om de les te volgen. Dat vind ik zelf één van de grootste problemen van de school, ze proppen de studenten maar vol informatie die ze maar op tijd eigenhandig moeten verwerken, daar gaan ze heel weinig van meenemen later.

 

Als ik het dus een beetje ga samenvatten kan ik zeggen dat ik de persoonlijkheid van M. Keating wil hebben als leerkracht, maar dat ik meer in teams wil samenzitten om de organisatie van de lessen te bepalen. Anderzijds wil ik er wel weer zeker voor zorgen dat de leerlingen een stem hebben en dat ze echt betrokken raken bij de les, maar de opdrachten die ze moeten doen moeten wel relevant zijn. 


Reactie plaatsen

Reacties

Julie Smeets
3 jaar geleden

Dag Arno

Wat een zalige keuze heb je gemaakt voor je film! Zoals je zelf al zegt, is het inderdaad een klassieker die door vele mensen gesmaakt wordt. Ik heb de film zelf een paar keer gezien, maar zou hem nog honderd keer kunnen kijken.
Ik volg jouw mening over M. Keating dan ook helemaal. Hij is een groot voorbeeld als leerkracht en ik kan me goed voorstellen dat deze film veel van onze medestudenten heeft aangemoedigd om deze studie te kiezen. Maar net zoals iedereen heeft hij ook zijn werkpuntjes. Communicatie is als leerkracht super belangrijk en dus zeker iets waar we doorheen onze loopbaan aan moeten blijven werken.
Bedankt om deze film te bespreken Arno, ik heb al zin om hem terug te bekijken en misschien nog wat ideetjes voor mijn lespraktijk op te doen!
Julie

Ief
3 jaar geleden

Hi Arno,

Toeval wil dat ik enkele dagen geleden ook nog eens 'Dead Poet Society' heb gezien. Niet in het kader van een opdracht maar omdat ik, na het zien van weeral een nieuwsbericht over de leerachterstand van kinderen, even nood had aan een opkikker.
Ik heb de film in de lokale bibliotheek teruggevonden, mijn dvd-speler van onder het stof gehaald en mij net als jij de bedenking gemaakt dat iedereen (zeker elke leerkracht Nederlands) deze film eens zou moeten gezien hebben.
Ik zit mee in jouw clubje van Robin Williams-fans en benijd ook zijn persoonlijkheid in zijn rol als leerkracht. Je hebt natuurlijk terechte bedenkingen over zijn gebrek aan overleg met het docententeam maar wat ik nog vooral zou willen meegeven aan mensen die de film willen zien is het opletten voor het naïeve en geromantiseerd beeld van M. Keating's klas.
Keating's aanpak zou, in de gemiddelde hedendaagse klas, volgens mij geen succes zijn maar het blijft wel enorm inspirerend. Aan ons dus om de vertaalslag te maken naar onze lessen, laat me zeker weten wanneer jij voor het eerst bovenop je lessenaar bent gaan staan "oh captain, my captain"!

Groetjes,
Ief

Maak jouw eigen website met JouwWeb