Wat?
Het evenement is een wandeling rond het thema kerstmis. De wandeling zelf vindt plaats op het domein van de psychiatrie van P.C. Bethanië en wordt ook georganiseerd door de psychiatrie. Het domein is door de verschillende afdelingen zo goed mogelijk versierd met lichtjes. Tijdens de wandeling is het de bedoeling dat je naar een kerstverhaal luistert geschreven door mij en uitgewerkt in een hoorspel in samenwerking met de psychiatrie. Dit kerstverhaal is aangeboden via bordjes met QR-codes. Het evenement is dus volledig coronaproof georganiseerd, want je kan op eender welk moment zelfstandig de wandeling maken.
Waar?
De wandeling vindt dus plaats op het domein van het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniëhuis in Sint-Antonius, Zoersel. (zie kaart)
Je volgt op het domein een uitgestippelde weg die je hieronder kan terugvinden en kan downloaden.
Wanneer?
Tussen 12 december 2020 en 10 januari 2021 is dit evenement georganiseerd.
Wie?
Het idee van een wandeling met luisterspel is gekomen van An Verboven, het hoofd van dienst vrije tijd. Ze had aan mij gevraagd dit verhaal te maken.
Ik heb met plezier het verhaal geschreven en geregisseerd. Tot slot heb ik het verhaal gemonteerd tot luisterverhaal. Ik heb mijn inspiratie hiervoor gehaald bij de luisterboeken van Het Geluidshuis. Ik was natuurlijk niet de enige die het verhaal heeft ingesproken, ik heb hiervoor hulp gekregen van enkele therapeuten, communicatieverantwoordelijken, ICT-medewerkers, vrienden en mijn ouders. Als dank voor hun medewerking zijn al hun namen met de rolverdeling terug te vinden hier onderaan.
Personages:
Verteller: Arno Jacobs
jonge Klaas: Arno Jacobs
oude Klaas: Peter Michielsen
Freya: An Verboven
Petson: Steven Van Craenenbroek
Koko: Hellen Symoens
Timon: Dennis Bruyninckx
Aila: Gitte Vlaminckx
Ilmari: Ronny Jacobs
Jongetje: Fran Cabuy
Vader: Jonathan Dhondt
Felix: Dennis Bruyninckx
Nomaden: Gitte Vlaminckx, Sandra Van Tichelt
Dorpeling: Fran Cabuy
Dorpelingen: Iedereen
Muziek:
Violist: Jonathan Dhondt
Opnames: Elias
Dit is de snelkoppeling naar de Facebookpagina van het evenement.
Klaas & Sven
Het verhaal gaat over een jongeman, Klaas en zijn rendier Sven. Klaas wordt in een klein vissersdorpje in Finland geboren. Zijn vader, Petson, is houthakker en een krak in houtbewerking. Hij kan alles uit hout snijden wat hij maar wilt. Zijn moeder, Freya, is een pientere vrouw die van alles uitvindt. Dan hebben we ook nog Koko, de moeder van Freya, Klaas' grootmoedertje. Ze wonen ver verwijderd van het vissersdorpje op de helling in het bos. Koko verteld aan Klaas het mythische verhaal over een figuur die mensen gelukkig maakte door in de nacht mensen te helpen en hen cadeautjes te geven, een man genaamd: Santa. Vanaf dat moment voelt Klaas het zijn plicht om op zoek te gaan naar deze bijzondere 'Santa' en hem te vinden, want hij wilt net zo worden als Santa.
Het schrijven van Klaas & Sven
Aan deze korte uitleg zou het al wel duidelijk moeten zijn dat ik ervoor heb gekozen om niet het klassieke kerstverhaal te schrijven. De boodschap van een klassiek kerstverhaal zit er wel in, namelijk de boodschap van hoop. Heel het verhaal is rond dit thema opgebouwd. Het verhaal bestaat uit twee bedrijven en in totaal tien scènes.
Ik vond het een fantastisch concept om aan mee te werken. Vroeger werkte ik al altijd met de psychiatrie van Bethanië samen rond halloweenprojecten. Dit waren dan georganiseerde wandelingen op het domein van de psychiatrie waar ik dan op een bepaald punt een toneeltje opvoerde, maar door Corona was dit nu niet meer mogelijk, dus had An Verboven (diegene die ook al de Halloweentochten organiseerde) het idee om iets coronaproof te organiseren voor Kerstmis.
We kwamen samen op het idee een kerstverhaal te schrijven en een luisterverhaal te maken dat iedereen kan doen op eender welk moment met behulp van QR-codes. Zo gezegd, zo gedaan schreef ik het verhaal, namen we het op en monteerde ik het verhaal tot een aangenaam hoorspel met geluidseffecten en muziek.
Wat maakt dit een goed cultuurevenement?
Nu we in deze crisis bevinden is het niet meer zo voor de hand liggend om evenementen te vinden. De meeste zaken gaan niet meer door omdat ze niet coronaproof kunnen worden uitgevoerd dus moet men gaan zoeken naar oplossingen, dus toen ikzelf de kans kreeg aan zo'n project mee te werken greep ik die met beide handen. De luisterverhaal legt vooral de focus op gezinnen met kinderen, maar ik heb het expres zodanig geschreven dat het verhaal leuk is voor iederen.
Het leukste vond ik het concept van het project. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik een verhaal zou schrijven en dat patiënten uit de psychiatrie de personages zouden spelen in het verhaal. Dit is spijtig genoeg niet gelukt omdat we te weinig tijd hadden, maar we zijn al aan het brainstormen over een ander project waarin dit wel mogelijk zou moeten zijn. Ik vind het namelijk ongelooflijk interessant om met psychiatrische patiënten en met mensen met een beperking te werken. Ik vind het trouwens belangrijk dat ze zulke projecten aanbieden aan deze groep van mensen. Hiermee kunnen we beter de vooroordelen doorbreken dat mensen met een beperking of psychiatrische personen niets kunnen. Het verbaast met telkens als ik iemand hoor praten over psychiatrische patiënten als gevaarlijke zotten die in dwangbuizen vastzitten. Dit is niet meer het geval! Dit zijn mensen met kwaliteiten net zoals jij en ik.
Als je met deze mensen samenwerkt leer je ook veel van deze mensen. Zij hebben namelijk een heel andere kijk op de wereld en dit is ongelooflijk interessant om daarmee te werken. Door verschillende keren al mee te werken aan zulke projecten kijk ik al veel breder op onze cultuur. Ik hou met veel meer rekening en zal veel minder snel partij trekken. Ik heb hierdoor dus een zeer grijze mening, ik zie niets zwart of wit meer, ik heb met andere woorden geleerd neutraal en objectief te zijn. Ik raad dit trouwens aan iedereen aan: probeer eens iets uit dat je nooit zou durven of doen, want dan zal je eigen kijk op de wereld en de cultuur verbreden.
De reacties
Het is natuurlijk heel interessant om andermans mening te bekijken en niet enkel op mijn visie te focussen, want doordat ik het project mee heb gemaakt heb ik een zeer gekleurde mening. Ik zal niet over mijn verhaal zeggen dat het slecht is, daarom heb ik mensen gevraagd wat zij van het gehele evenement vonden en ook van mijn verhaal. Ik pik er enkele uit:
"Het project is op zich heel interessant, zeker in deze tijd, maar het verhaal is te voor de hand liggend. Het verhaal gaat over iemand die op zoek is naar de kerstman, maar eigenlijk wordt hijzelf de kerstman. Je zou dit niet al in scène 1 mogen weten , dat zou net het hele keerpunt moeten zijn van het verhaal. Op zich is het wel heel leuk gemaakt."
~ Vriend die één van de stemmen heeft ingesproken in het verhaal.
"Mooi verhaal en een welkome afwisseling van al het studeren. Het was leuk om een aantal bekende stemmen terug te horen, echt leuk in elkaar gestoken!"
~ Een oude kennis van mij die de wandeling heeft gemaakt en het verhaal heeft beluisterd.
"We hebben de wandeling in de avond gemaakt omdat de wandeling werd omschreven als lichtjeswandeling, maar dit was niet zo'n goed idee, want de wandeling was vrij slecht aangegeven. We zijn fout gelopen waardoor we zelfs niet heel het verhaal hebben kunnen luisteren. Het zou al heel veel hebben geholpen als de punten waar de QR-codes staan zouden zijn verlicht. We vonden het wel een heel leuk verhaal en we hebben ons echt kunnen inleven bij het verhaal, dus het is spijtig dat we het niet volledig hebben kunnen luisteren."
~ Een vriend en de eerste die de wandeling heeft gemaakt.
" De verhaaltjes waren echt goed gedaan, maar ik had wel meer verwacht van de lichtjes."
~ Een goede kennis die het verhaal eens wilde doen ter afwisseling van het studeren.
" Het verhaal is heel goed en het is leuk dat je op de wandeling diertjes tegenkomt, dat is wel leuk voor de kleinere kinderen die komen kijken, maar de wandeling kan wel beter aangegeven worden door meer pijlen en meer lichtjes."
~ Goede kennis die de wandeling heeft gemaakt.
Uit deze reacties kan ik afleiden dat het verhaal wel in de smaak viel, maar dat de wandeling zelf beter georganiseerd kon worden. Dit steek ik dan op het feit dat we de hele wandeling op een drietal weken hebben gemaakt, maar al bij al zijn de reacties wel positief. Door deze feedback van verschillende mensen werd recent nog de bewegwijzering beter aangeduid met meer pijlen.
Voor diegenen die niet naar de wandeling konden gaan maar wel geïnteresseerd zijn in het luisterverhaal stuur mij dan zeker een e-mail.
Jullie kunnen mijn e-mailadres vinden op de startpagina, maar voor de gemakkelijkheid laat ik het hier ook nog eens achter: arno.jacobs@live.be.
Voor al diegene die mij hebben gecontacteerd en het verhaal nog gaan luisteren: heel veel luisterplezier!
Reactie plaatsen
Reacties
Wauw Arno, proficiat met de blog! Het ziet er mega goed uit! +100 rep