De bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine - Ransom Riggs

Een buitengewoon bijzondere beleving

Als kind had Jacob al een speciale band met zijn opa Abraham. Die vertelde zijn kleinzoon bizarre verhalen over zijn jeugd in een weeshuis voor bijzondere kinderen. Opa illustreerde zijn verhalen met oude, echt uitziende foto's. Jaren later komt de oude Abraham op een gewelddadige manier aan zijn eind. De inmiddels zestienjarige Jacob reist naar een afgelegen eiland voor de kunst van Wales, waar hij de ruïne  vindt van het tehuis waar zijn opa gewoond heeft. Als Jacob het huis verkent, blijkt dat de jeugdvrienden van Abraham meer dan bijzonder waren. Misschien was er wel een goede reden om hen in afzondering op het eiland te laten wonen. En misschien leven ze nog steeds...
Wat volgt, is afwisselend wonderbaarlijk, aandoenlijk en huiveringwekkend. 

Wie is Ransom Riggs?

Ransom Riggs is een Amerikaanse schrijver uit Florida die in 2011 zijn eerste boek uit de reeks van de bijzondere kinderen schreef. Hij is zeer gefascineerd in fotografie en heeft ook al enkele kortfilms gemaakt. Zijn fascinatie voor fotografie is duidelijk zichtbaar door het gebruik van vele foto's in zijn nu al zesdelige reeks van de bijzondere kinderen.

 

Riggs, R. (z.d.). About. Ransom Riggs. https://ransomriggs.com/about/

Mijn ervaring...

Ik herinner mij nog het moment wanneer dit boek werd gepubliceerd. Ik was toen nog jong, maar al wel geïnteresseerd in het boek omdat er hype rond ontstond. Iedereen wilde plots het boek lezen, dus wilde ik het ook lezen en zien wat er nu zo speciaal aan was. Meestal ben ik tegen de 'mainstreammaatschappij', maar dit keer moest ik ze toch gelijk geven, want ik vond het een heel goed boek. Afgelopen Sinterklaas kreeg ik de laatste twee boeken van zijn reeks, waardoor ik nu zijn voorlopig volledige reeks heb van de bijzondere kinderen
Dit motiveerde me om het boek terug vast te nemen en opnieuw te lezen. Ik vind De boeken van de bijzondere kinderen zeer aangenaam om te lezen omdat het fantasieverhalen zijn met een goede spanningsopbouw en slim gebruik van flashbacks. Voor alle nieuwsgierige zielen zal ik hieronder een beschrijving geven van een flashback, maar hiervoor wil ik iedereen die het boek nog wilt lezen waarschuwen want er komen spoilers in mijn beschrijving.

In het het verhaal gaat Jacob terug naar het weeshuis van zijn grootvader Abraham en daar merkt hij dat alle jeugdvrienden van zijn grootvader nog leven. Deze jeugdvrienden vinden dat Jacob heel sterk op zijn grootvader lijkt en dus worden er vele situaties die hij daar meemaakt vergeleken met gelijke situaties die zijn grootvader toen meemaakte. Hij wordt namelijk verliefd op hetzelfde meisje, Emma, als zijn grootvader. Dan wordt er een flashback over Abraham verteld dat de situatie eigenlijk vergelijkt met die waar Jacob zich nu in bevindt.

Ik lees meestal non-fictie verhalen over bijvoorbeeld geschiedkundige thema's om mijn eigen kennis te verbreden, maar dit is meestal zware lectuur en daardoor is het soms eens fijn om boeken zoals deze te lezen: een vlot leesbaar boek waarbij je kan wegdromen. Tot slot vind ik het gebruik van foto's een meerwaarde. Het is altijd fijnom bepaalde zaken te visualiseren en zeker met behulp van oude foto's. Ik ben zelf namelijk hard geïnteresseerd in fotografie en oude foto's.
Het boek is dus een aanrader voor iedereen die ter ontspanning een iets dikker boek wil lezen, het boek telt namelijk 383 blz.

 

Riggs, R. (2012). De bijzondere kinderen van mevrouw peregrine (1ste editie). Clavis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.