Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is zoveel meer dan een kunstcollectie met internationale uitstraling. We staan niet alleen in voor het behoud, beheer en uitbouw van de collectie. Als enige Vlaamse museum met een wetenschappelijk statuut, voeren we ook wetenschappelijk onderzoek naar de werken, gebruikte technieken, kleur en beeldtaal…
Het museum bevat zeven eeuwen aan kunst: van Vlaamse primitieven tot expressionisten. Wereldberoemde meesters. De meest omvangrijke en belangrijke collecties van James Ensor en Rik Wouters.
KMSKA. (2022, 21 december). Homepage. https://kmska.be/nl
Mijn ervaring
Het was van het derde leerjaar geleden dat ik het KMSKA had bezocht. Dat jaar sloot het museum voor hun grote renovatie. Het is dus in totaal dertien jaar geleden dat ik het museum had bezocht. Het enige dat ik me nog kon herinneren was de omvangrijke trap en die staat er nog steeds (gelukkig). Deze trap is de toegangspoort naar de oude meesters.
Spijtig genoeg is het te lang geleden om een duidelijke vergelijking te maken met wat ik oorspronkelijk van het museum vond. Het enige wat ik me kan herinneren is dat ik probeerde te begrijpen waarom mensen het zo interessant vonden om naar musea te gaan. Oké, ik moest toegeven dat de natuurschilderijen me fascineerden, meer niet. Nu kan ik daarentegen wel zeggen dat het museum mijn volledige aandacht had. Ze hebben in het museum een gans nieuw gebouwencomplex geplaatst. Elke zaal kan hierdoor gelinkt worden aan de verschillende thema's waarrond ze werken. Ze werken namelijk rond de verschillende bouwstenen van een schilderij zoals kleur, licht, vormen enz. Hierdoor hebben we geen evolutionaire verdeling zoals in de meeste musea, maar zien we werken verschillende meesters, uit verschillende tijden rond een bepaald thema gekaderd. Ik vind dit oprecht een verfrissende kijk op kunst en nogmaals, de nieuwe zalen geven hier sterk een meerwaarde aan. Om een voorbeeld te geven: de zaal van het thema 'licht' is volledig wit waardoor je de lichtspelingen in de schilderijen beter gewaarword en daarboven spelen de verschillende lichten in de zaal zelf een spel doordat ze tegen de witte muren en vloer weerkaatsen.
Om mijn persoonlijke mening te geven over de twee meesters waar ze het meeste werken van hebben bijgehouden (James Ensor en Rik Wouters) gaat mijn voorkeur sterk naar Rik Wouters. Hij schildert namelijk met prachtige kleurencombinaties die ik kan linken aan het impressionisme, wat mijn favoriete kunststroming is.
Ik vind dat het museum heel veel moeite heeft gedaan om het toegankelijk te maken voor iedereen, zelfs diegenen die niet geïnteresseerd zijn in kunst. Daarbij vind ik dat er in het museum op verschillende momenten het vak Nederlands kan betrokken worden. Door bijvoorbeeld gedichten te zoeken bij bepaalde werken, zelf gedichten te schrijven bij het zien van bepaalde schilderijen of kortverhalen te schrijven geïnspireerd op de Bijbelse taferelen die de oude meesters zoals Rubens proberen te verbeelden.
Reactie plaatsen
Reacties