Ze gaan er met je neus vandoor - Ted van Lieshout

Een poëtische belevenis

Als we het verhaal van het boek volgen gaat het over een groep zwarte letters die een dichtbundel willen beginnen. Na één gedicht volgt er een lege pagina. Het blijkt dat hun dichter geen gedichten meer wilt schrijven. Zij denken dat het ligt aan het feit dat hun dichter liefdesverdriet heeft. Ze proberen eerst zelf, zonder hun dichter, een gedicht te maken maar dit loopt niet zoals gepland. Ze besluiten daarom een advertentie te plaatsen naar een andere dichter die ervoor moet zorgen dat hun dichter geen liefdesverdriet meer heeft.
Hierdoor maken we kennis met de rode letters. Zij zouden graag willen samenwerken met de zwarte letters, al bleek dit heel snel een list te zijn om de dichtbundel van de zwarte letters over te nemen. Dit leidt tot een zwaar conflict tussen de zwarte en de rode letters. Uiteindelijk kunnen de rode letters de zwarte letters uit hun eigen verhaal schoppen en beginnen zij zelf een dichtbundel. Maar de zwarte letters hebben het nog niet opgegeven: ze verklaren de oorlog aan de rode letters. De oorlog woedt kort en hevig. Uiteindelijk verliezen de rode letters, maar de zwarte letters leden enkele verliezen. De 'z','v' en 'i' zijn gesneuveld in de strijd. Ze vragen hun dichter om hulp en tot slot schrijft de dichter voor zijn letters een mooi gedicht.

Wie is Ted van Lieshout?

Ted van Lieshout is een Nederlandse schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar.
Teds schrijfstijl wordt gekenmerkt door altijd over herkenbare thema's te schrijven. Vaak gaan ze over het dagelijks leven, maar door zijn schrijfstijl geeft hij telkens een interessante toets aan de gedichten. Een thema dat ook vaak in zijn gedichten voorkomt is melancholie. Hij grijpt vaak terug naar herinneringen aan vervlogen tijden. Daardoor zijn de gedichten vaak voor zijn lezers herkenbaar. 

Bron: WIKIPEDIA, Ted van Lieshout. internet, 20 november 2020. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ted_van_Lieshout)

Mijn ervaring...

Dit boek is niet een voor de hand liggend verhaal. De inhoud die ik heb beschreven over de rode en zwarte letters is niet het verhaal waar het boek echt over gaat. Ik moet toegeven dat ik zelf niet van de eerste pagina's doorhad waar het boek over ging. Ik vond het wel een ongelooflijk leuk concept als jeugdroman, maar daar straks meer over. Hoe verder het verhaal vorderde, hoe meer ik het gevoel kreeg dat er meer achter het verhaal zat, die diepere betekenis waar ik het over had. Ik kreeg het gevoel dat hij schreef over één van de twee wereldoorlogen. Ik bleek gelijk te hebben toen de allerlaatste pagina's van het boek het verhaal van de eerste wereldoorlog beschreven. Toen ik dit met zekerheid was te weten gekomen was heel het verhaal plots zeer duidelijk. Het verhaal verloopt namelijk zoals de eerste wereldoorlog. De zwarten die gewoon willen samenwerken, de roden (die de Duitsers voorstellen) die meer willen en ten slotte met geweld het land binnenvallen, waardoor ze eerst de overhand hebben, maar doordat de zwarten zich verenigen en een alliantie vormen kunnen ze toch nog de overhand halen, maar het is eerder een pyrrusoverwinning. Ze zijn wel gewonnen, maar ze hebben ongelooflijk veel verloren. Een alfabet waarvan letters ontbreken stelt niets meer voor. Uiteindelijk herstellen ze wel, maar dit is niet voor de hand liggend door het verlies dat ze hebben geleden

 

Ik heb dit boek in de eerste plaats gekozen omdat de lay-out en de stijl waarin het boek is geschreven mij aanspraken. Het feit dat je het verhaal kan linken aan de eerste wereldoorlog is voor mij een extra pluspunt. Dit had ik totaal niet verwacht, ik wist totaal niet waar het zou kunnen over gaan anders dan wat er op de achterflap van het boek stond. Ik ben namelijk fan van verhalen en films die niet lopen zoals je verwacht. Dan heb ik het ook over het gebruik van de vierde wand, of zoals hier, over alle normen van een gewone roman doorbreken. Als het verhaal op een normale manier was geschreven ben ik er zelfs van overtuigd dat ik het geen sterk verhaal zou vinden. Ik zou het waarschijnlijk een saai verhaal hebben gevonden. De opvallende lay-out is echt een meerwaarde aan het verhaal.

 

Ik heb maar één bedenking bij het hele verhaal: ik denk dat de jeugd tussen twaalf en veertien jaar, de leeftijdscategorie waarvoor het boek bedoeld is, dit verhaal niet zal begrijpen op de manier die de schrijver bedoeld heeft. Er zullen natuurlijk individuen zijn die wel de link leggen tussen de vreemde opbouw van het verhaal en de eerste wereldoorlog, maar ik denk dat de overgrote meerderheid dit niet zal begrijpen. Ik heb mij ook geïnformeerd bij de KJV en daar heb ik gezien dat dit boek niet in de top drie stond van de beste boeken van de groep, spijtig genoeg kon ik niet alle resultaten terugvinden. Ik weet dus niet op welke plaats van de acht boeken het wel staat. Dit cijfer is gebaseerd op het gemiddelde van alle resultaten van Vlaanderen. Hieruit kan ik dus concluderen dat dit niet het lievelingsboek is van de meeste mensen van die leeftijd. Ik denk trouwens ook dat je voor zulke verhalen moet zijn. Het ligt niet meteen aan de leeftijd als je het niet echt een goed verhaal vindt, want ik kan al enkele mensen uit mijn omgeving voorstellen die het vreselijk zouden vinden doordat sommige pagina's echt ontploft zijn. (zie afbeelding onderaan)

 

Ik vind het wel goed dat er gedichtbundels bestaan voor de jeugd. Voor mij persoonlijk was het een verrijking om een gedichtbundel te lezen voor kinderen. Ik had er zelfs nooit bij stilgestaan dat ze dat aanboden voor kinderen. Ik vind het daarom goed en belangrijk dat de jeugd op de vroege leeftijd van twaalf jaar echt actief al kan kennismaken met dichtkunst, dit was namelijk toen ik twaalf was totaal niet het geval hoe ik het mij kan herinneren. Het is op een leuke manier aangeboden, maar ik denk dus dat het bij de meesten niet in de smaak zal vallen of begrepen zal worden. Voor ieder van ons zou ik het boek toch een kans geven en het willen aanraden.

 

Dus voor alle poëzieliefhebbers onder ons: veel leesplezier!

Bibliografie

Reactie plaatsen

Reacties

Sheila De Leersnijder
4 jaar geleden

Hey Arno,
Eerst en vooral wil ik even zeggen dat je blog er super leuk uitziet!

Ik heb dit boek ook gelezen en in het begin dacht begreep ik er niets van.
Later kon ik de link leggen met de wereldoorlog.
Zoals je al aangaf denk ik niet dat het een geschikt boek is voor de bedoelde leeftijdsgroep en al zeker niet om die onderliggende boodschap mee te geven. Door het lezen van jou blog is het wel duidelijk welke rol de letters speelden. Super leuk verteld en uitgelegd! Ik ga alvast je blog verder bekijken!

Seppe Raeymaekers
4 jaar geleden

Hey Arno, uw blog is echt knap gemaakt, maar dat even ter zijde.

Zoals je al aanhaalde is dit een niet echt voor de hand liggend boek en inderdaad, voor velen is het misschien moeilijk om het verhaal te begrijpen. Ik vind dit zelf ook een prachtig alternatief voor jongeren die niet echt houden van die typische romans. Misschien dat dit boek hen wel kan motiveren om eens een boek te lezen of in dit geval misschien ook gewoon te bekijken.