Geef kinderen weer plezier in lezen

Dit is een kort artikel dat zegt dat kinderen veel te snel achteruitgaan als het op leesvaardigheid en het lezen zelf aankomt. Het gaat al mis vanaf de kleuter- en lagere school. Als leesmomenten effectief worden weggelaten voor andere 'belangrijkere' zaken te geven, dan neem je hierbij ook het plezier rond het lezen weg. Ze gaan lezen dan nog enkel bekijken als een schools kunstje.

 

In het artikel worden zeven tips gegeven om ervoor te zorgen dat je kinderen terug zin kan geven in lezen. De eerste zegt dat je het boekenaanbod dat ze moeten lezen actueel moet houden. De tweede zegt dat je expliciet boeken moet gaan aanbieden aan de leerlingen en boekentips geven. De derde gaat over het feit dat leerlingen moeten kunnen grasduinen in boeken. Daarna moeten we ervoor zorgen om de leesverwachting scherp te krijgen zodat ze zelf hun boeken kunnen gaan uitkiezen. Vervolgens wordt er aangeraden om voor te lezen en ruime leestijd te geven aan de leerlingen. Dan zegt men dat je best ook over boeken kan praten met de leerlingen en tot slot moet je het lezen verbinden met interessante thema's in de klas.

Mijn reflectie

Ik heb nog een ander tijdschrift besproken over manieren die wij als leerkrachten kunnen gebruiken om lezen terug populairder te maken. Ik vond dit artikel hierbij wel interessant als een soort bevestiging van het probleem. Ik heb al enkele artikels gelezen in 2019 over het feit dat de leesvaardigheid achteruit gaat en dit ligt echt mee aan het feit dat leerlingen alsmaar minder graag lezen. Ik vind het goed dat ze dit in de krant blijven aanhalen want er moet echt iets aan veranderen zodat de jeugd wel terug gaat lezen. 

 

De tips die in het artikel stonden vond ik persoonlijk ook interessante tips, maar ik moet wel toegeven dat ze niet zo ver te zoeken zijn. Er zijn vele van zijn tips die je overal wel hoort, zeker diegene van 'hou het boekenaanbod actueel'. Mijn moeder werkt in de bibliotheek en ik weet dat zij daar al vijf jaar lang -als het niet langer is- over zit te klagen. Ze heeft daarom besloten om zelf boekenlijsten op te stellen die de leerkrachten dan kunnen afhalen. De lijsten bestaan vooral uit boeken van de KJV. 

 

Ik wil hier nog eens de gelegenheid nemen om reclame te maken voor de KJV. De Kinder- en Jeugdjury is echt een goede organisatie om kinderen te laten lezen. Ik heb het zelf zeker vier à vijf jaar gedaan en vond het best vervelend dat ik moest stoppen omdat ik naar het middelbaar ging en dan geen tijd meer zou hebben om de hele lijst van boeken te lezen omdat ik een trage lezer ben. Ik ben dan wel bevoorrecht met het feit dat ik weet wat de KJV is, maar ik zou in mijn klas reclame maken om het eens uit te proberen. Men weet daar echt waar men mee bezig is en kiest de juiste, meest recente boeken uit die jij dan mag beoordelen. Er zullen natuurlijk slechte verhalen tussen zitten, maar des te meer maakt het concept het dan leuk dat je heel het boek (op een professionele manier) in de grond mag boren, dat geeft voldoening na het lezen van een slecht boek (ik spreek uit ervaring).
Het moraal van dit artikel is dus: geef kinderen weer plezier in lezen. Met de nieuwe lichting van leerkrachten Nederlands uit mijn jaar zal dit geen probleem zijn.

POMPERT, B., Geef kinderen weer plezier in lezen. internet, de Volkskrant, 12 november 2020. (Geef kinderen weer plezier in lezen)

Geef kinderen weer plezier in lezen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb