"Zet weer vakidioten voor de klas"

Dit artikel gaat over het onderwijs dat achteruit gaat. Uit een studie is bewezen dat Vlaamse 10-jarigen slecht scoorden op wiskunde en wetenschappen, ondanks dat Vlaanderen in 2003 nog behoorde tot de wereldtop.

 

In het artikel geeft men enkele redenen waarom de kwaliteit van ons onderwijs achteruit gaat. Eerst en vooral spreekt men over het feit dat de anderstaligen die in ons land zijn en die onze taal moeten leren niet meer de wilskracht hebben om Nederlands onder de knie te krijgen. Ze zetten zich er niet meer voor in.

Een ander probleem gaat over het feit dat leren op zich veel te vaak leuk en herkenbaar moet zijn, maar men vergeet dat leren ook doorbijten is. Leren moet niet enkel leuk zijn, leren moet ervoor zorgen dat je grenzen verlegt. In het artikel spreekt men over 50% is niet voldoende, we zouden terug die 100% moeten nastreven.

Mark De Pauw, auteur van het artikel en zelf een leerkracht biologie zegt ook dat de leerlingen wel de vaardigheden bezitten om te leren, maar dat ze te weinig werken en daardoor ook uit zichzelf weten. Een voorbeeld hiervan is dat iedereen heel gemakkelijk Parijs kan opzoeken op Google Maps, maar ze kunnen niet op een blinde kaart het uit zichzelf aanduiden.

 

Daarna heeft hij het over de leerkrachten in opleiding. Hij ziet het nog veel te vaak voorkomen dat er onervaren leerkrachten voor de klas staan die te weinig basiskennis bezitten. Hierdoor gaan ze ook niet stevig in hun schoenen staan en gaan ze niet op een fatsoenlijke manier kennis kunnen overbrengen aan hun leerlingen.

 

Hij heeft ook een probleem met het feit dat we te snel kinderen willen overzetten naar het volgende jaar. Hij vindt dat directies strenger moeten zijn en niet zomaar iedereen direct mogen overlaten. Hij geeft een voorbeeld: stel dat een leerling op jaarbasis 25 tot 30 onvoldoendes haalt op dagelijks werk en examens, dan gaat men toch nog proberen deze leerlingen te delibereren, al dan niet onder druk van de ouders. Dit zou niet mogen.

 

Tot slot vindt hij het niet oké dat onderwijsminister Weyts enkel de klemtoon wilt leggen op Nederlands en wiskunde. Hij vindt dat het schoentje eerder wringt bij de maatschappelijke appreciatie van het onderwijs. Leerkrachten worden te vaak bekeken als toeristen die enkel de job kozen voor de vakanties. Men verwacht dat leerkrachten psychologen zijn die met alle leerstoornissen om kunnen gaan en als een leerkracht mag je niet zomaar slechte punten uitspreken, want dan zal het waarschijnlijk leiden tot een rechtszaak. Dit zou allemaal niet mogen. Dit zorgt er gewoon voor dat mensen geen leerkracht willen worden.
Laat leerkrachten terug vakidioten zijn die de passie voor hun vak willen overbrengen aan hun leerlingen.

Mijn reflectie

Bij dit artikel sprak de titel mij vooral aan. Ik verwachtte een soort klaagzang op het feit dat leerkrachten te weinig hun vakgebied kennen, maar dit was maar één van de vele punten die in het artikel werden aangeklaagd. Ik moet toegeven dat ik met de meeste zaken eens ben. Ik ben het dus al eens over het feit dat er meer vakidioten moeten zijn. Ik vond zelf toen ik bijvoorbeeld Frans kreeg in het middelbaar, dat ik enkel in de derde graad echt Frans heb gekregen, want in de vorige jaren sprak de leerkracht bijna nooit Frans. Ze leken hun vakgebied te weinig te kennen. Een leerkracht Frans zou Frans moeten beheersen als Nederlands, dat kom je spijtig genoeg bijna nooit meer tegen.

 

Ik ben ook met enkele andere punten het eens: ik vind het bijvoorbeeld ook niet oké dat de ouders komen klagen als hun kinderen slechte punten hebben. Ik kan het ergens wel begrijpen, je wilt als ouder niet dat uw kind blijft zitten, maar daarvoor moet het kind wel werken. Ik weet wel dat dit onderwerp al een heel dubbel onderwerp is omdat alles afhangt van de situatie. Als je je als leerkracht in een situatie bevindt waarin je ziet dat de leerling niets doet en niets aanneemt van de tips die jij als leerkracht geeft en de ouders komen dan klagen over slechte punten dan vind ik dat niet oké.

 

Ik ben het niet eens met alles wat hij zegt, dan heb ik het over zijn visie op het C-attest, het laten zitten van iemand. Hij lijkt dit te promoten, maar je moet daar toch mee oppassen. Ik kan uit ervaring spreken dat het bij mij wel werkte, maar dat was toen ook noodzakelijk. Hij lijkt het te hebben over één onvoldoende om een leerling te laten zitten. Om een C-attest te mogen geven moet je rekening houden met ongelooflijk veel factoren. Ik vind bijvoorbeeld dat je niet iemand kan laten zitten als wiskunde gebuisd is wanneer die leerling niet in een wiskundige richting zit. De leerling zal later niets met wiskunde doen, waarom zou hij dan moeten blijven zitten voor iets waar hij niets mee gaat doen? Je moet hierbij sterk kijken naar de situatie, net zoals bij het vorige onderwerp waar ik het over had.

 

Als leerkracht Nederlands wil ik ook nog iets zeggen over het feit dat hij vindt dat niet enkel Nederlands en wiskunde moeten gepromoot worden. Hij heeft hier een punt, maar er moet wel voldoende aandacht aan worden besteed, want spelling is bij de jeugd al sterk achteruit gegaan. Ook lees- en luistervaardigheid gaan elk jaar achteruit, dus daar moet wel op gefocust worden. Anderzijds vind ik dat hij een punt heeft en dat deze twee vakken niet de enige zaken zijn waar op gefocust moet worden.

 

Ik vond het een interessant artikel omdat ik bij sommige punten achter zijn mening sta en bij andere toch wel een beetje er anders over denk. Ik vind het ook goed dat het artikel door iemand is geschreven die zelf leerkracht is. Ik zou veel minder respect hebben voor een buitenstaander die zijn mening even gaat geven over het onderwijs. Dit is nog maar eens het voorbeeld dat je altijd moet gaan kijken wie artikels schrijft en niet puur op inhoud moet letten, hij weet namelijk waar hij het over heeft omdat hij er midden in zit.

DE PAUW, M., "Zet weer vakidioten voor de klas". internet, Het Laatste Nieuws, 10 december 2020. (Zet weer vakidioten voor de klas

"Zet weer vakidioten voor de klas"

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.