Is het nu beter dan of beter als?: "Taalkundig gezien kan je niet zeggen dat het ene beter is"... als het andere

De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) heeft enkele eeuwenoude grammaticale regels zoals de als/dan-regel en regels rond het schrijven van het bijwoord versoepeld. Je mag voortaan gewoon zeggen: "Mijn broer is kleiner als ik." Ook het schrijven van 'een hele grote neus' is perfect mogelijk, ook al is 'hele' in deze zin een bijwoord en zou het eigenlijk als 'heel' moeten worden geschreven.

Mijn reflectie...

Ook al ben ik zelf helemaal niet zo goed in spelling en grammatica, toch kan ik er niet goed tegen dat de spellingsregels zijn versoepeld. Ik heb in mijn schoolcarrière namelijk heel veel geleerd rond spelling. In de derde graad hadden ze zelfs een bijzonder puntensysteem ontwikkeld waarbij het laagste cijfer dat je behaalde het totaalcijfer zou zijn van de ganse taak. Om dit even in perspectief te brengen: ik kon een taak maken en 100% scoren op inhoud, structuur en creativiteit, maar als ik slechts 55% op het spellingsgedeelte behaalde, scoorde ik in totaal 55% op de ganse taak. 

Dit leerde ons te letten op onze spelling en grammatica, waardoor ik spelfouten rond de als/dan-regel niet kan aanzien. Wat ikzelf intrigerend vond was een bepaalde quote uit het artikel:

 

"Vooral in Vlaanderen denken we namelijk nog vaak dat we enkel Standaardnederlands mogen gebruiken in formele situaties. Maar we kunnen ons ook wat informeler uitdrukken in Standaardnederlands en dan kunnen we ook vormen gebruiken, die we misschien niet zouden gebruiken als we een formele tekst zouden schrijven", aldus Colleman. (Petralia, 2021)

 

Ik vind het net wel belangrijk om Standaardnederlands te gebruiken in formele situaties. Het zou maar erg zijn als we informele uitdrukkingen gebruiken in formele situaties. Het kan enkel versoepelen als de band met het formele contact veranderd. Om het concreter uit de drukken: het is belangrijk om naar één van de grote bazen op het werk formele e-mails te sturen, tenzij hij zelf zegt dat dit niet noodzakelijk is, of als je baas uiteindelijk een goede vriend wordt.

 

Ik weet dat ik nu overkom als taalnazi of uitermate conservatief, maar ik vind taal en spellingsregels belangrijk en ik vind dat deze regels in ere moeten gehouden worden. Ik zal als leerkracht ook altijd koppig deze regels blijven geven omdat wij leerlingen moeten klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Als zij moeten gaan solliciteren en hun sollicitatiebrieven staan vol versoepelde spellings- en grammaticaregels dan ben ik ervan overtuigd dat er wel eens echte taalnazi's zullen zijn die hen alleen al op hun sollicitatiebrief zullen afkeuren.

Bron:

Petralia, N. (2021, 22 april). Is het nu beter dan of beter als?: “Taalkundig gezien kan je niet zeggen dat het ene beter is”. . . als het andere. vrtnws.be.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/22/wat-was-het-nu-ook-alweer-beter-dan-of-beter-als-taalkundig/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.